Om sömn

07.12.2016

Det är inte lätt för oss nordbor att få till det här med vettiga sömnrutiner. Varför? För att mörker gör oss trötta och ljus gör oss pigga. Det finns en hormonell förklaring till det. När det är mörkt ute så tänder vi lampan. Vad gör det med oss? Jo man kan tänka sig att det gör oss pigga likt det solljus vi försöker imitera. När har vi lampor igång? På kvällen. När gör det oss pigga? Jo, på kvällen. Vad ska vi göra på kvällen? Jo, sova.. Okej så vi lever i en tid där mörker dominerar och lamporna likaså. Vad kan vi då göra för att ändå försöka upprätthålla en god relation till sömnen , kanske främst under vinterhalvåret?


- Följ ljuset dvs gå upp tidigt så att du får ut så mycket naturligt solljus som möjligt av dagen.


- Magnesium kan hjälpa den som har svårt att slappna av, både muskulärt och psykologiskt (du finner mer info om det magnesium jag säljer HÄR)


- Undvik stärkelserika kolhydrater på kvällen, vilka ger dig snabb energi.


- Undvik skärmar sent in på kvällen. Släck ner tidigt och "varva ner". inför gärna någon rutin/ritual som du alltid utföra innan du lägger dig och som därmed gör dig redo vad som komma skall, dvs att det snart är läggdags.


- Undvik att göra något annat i sängen än sova (och möjligen ha sex) detta eftersom det vi är vanemänniskor. Vi kopplar miljön till vad vi gör och hur vi mår. Det är därför en mindre bra idé att tex kolla på tv i sängen, äta i sängen eller jobba i sängen.

- TRÄNA! (oväntat) träning är en känd sömnförbättrare. Träna dock helt inte allt för sent på kvällen då det kan ha en uppiggande effekt som håller i sig ett tag efteråt.