Mindfullness

08.03.2017

Mindfullnesss är (hör och häpna!) Inte längre exklusivt tillhörande hippisarna! Du behöver dessutom inte sitta i skräddarställning och blunda i dovt belyst rum med pling-plong musik. Nej, du kan göra det medan du står, går, äter, eller varför inte just nu?


Det finns STUDIER (ja, de berömda studierna) som visar på vilka gynnsamma effekter som mindfullness/meditation har på hjärnan. Om du nu inte litar på effekterna i sig, dvs och behöver ännu mer övertygelse så kan jag länka till de studier som jag vet om men den jag har i åtanke är en som Deepak Chopra publicerat som visade att en kort period av meditation direkt påverkade gen-uttrycket av mer en 500 gener. (Epigenetik) Fysisk aktivitet, yoga, meditation har visat sig återställa cellaktivitet genom att sakta ner dess aktivitet tills dess normala, mer hållbara takt. Andningsövningar, avslappningsövningar, meditation och annan mindfullness har samma effekt.


Ett problem som jag tror många har men som färre vet om att de har, är att maten äts eller snarare "slängs i" varpå bland annat enzymerna riskerar att inte hinna aktiveras, vilka är till för att hjälpa till att smälta maten. Så det är inte bara flum flum utan det finns en biologisk förklaring till varför det är fördelaktigt att ta det lite lugnt när vi äter. När vi är på flykt, dvs i stressmode så är det, ur ytterligare en biologisk synvinkel inte riktigt läge att sätta sig och äta. Då ska ju blodet gå ut i benen och armarna så att vi ska kunna springa iväg, inte till magen för att smälta maten..


Mat-Mindfullness (som tar i princip ingen tid alls):

- Gör inget annat när du äter. Bara ät (dvs, ingen mobil, dator, tv etc. Fokusera alltså bara på ätandet/drickandet. Gärna i tystnad. (Låt maten tysta munnen, som man säger!)

- Titta på maten. Några sekunder räcker. Notera tex färgerna och konturerna.

- Känn maten. Känn konsistensen av maten, hur låter det när du tuggar den? Vad smakar den? Kan du kanske urskilja några smaker du inte tidigare tänkt på? Hur doftar den? Bara notera och upplev, döm inte.

- Se ätandet som "din tid". Din tid till att komma tillbaka till dig själv, till känslan i kroppen och dina sinnen. Detta kanske må låta "flummigt" men ge det en chans och testa det, förutsättningslöst. Lyckas du finna ro i nuet så kan jag nästan garantera dig en positiv förändring. Att stressa utan vila är kontraproduktivt och där räknas även träning in. Det blir produktivt först när det finns en balans, en symbios mellan vila och stress.