Mentalt/fysiskt kapital

15.03.2017

Visste du att man kan känna sig rik utan pengar? Rik på känslor, rik på energi osv. Det är också rikedom. Men ändå verkar det som att den typen av rikedom som "räknas" och som de allra flesta relaterar ordet till, är just det ekonomiska kapitalet. Men det finns andra typer av kapital. Socialt kapital t.ex. Kulturellt kapital är ett annat.

Men dessa är ändå en förutsättning för det ekonomiska kapitalet då de är till för att utröna vad som ger eller inte ger ekonomiskt kapital.

Jag skulle dock vilja införa två andra typer av viktiga(re) kapital, nämligen: Det fysiska och det mentala kapitalet. För vad ska vi med någon annan form av kapital till, om vi saknar dessa två?

Dessa former av  "ursprungliga kapital" är några som vi tycka ha glömt bort. Kanske för att de ses som en självklarhet? Det är inte förrän man lider brist på dessa så märks det hur ursprungliga och viktiga, om inte till och med avgörande de egentligen är. Vi svälter sällan och vi har sällan svårt att ta oss fram. (Fysiskt kapital) Och vi har sällan svårt att leta reda på information (Mentalt kapital). Men vad är det egentligen som gör detta möjligt? Vad är det som gör det möjligt att du har mat i kylen? Är det bilen du åkte till affären med och handlade med ett kort i en elektronisk kortläsare driven av el och teknologi? Är det tunnelbanan som tar dig till jobbet där du sitter och söker information på nätet?

Vad är det egentligen du gör SJÄLV? När och hur ofta tänker du själv, går själv, skaffar mat själv? Alltså med ditt mentala och fysiska kapital? Inte så mycket? Jag misstänkte det. Även när du motionerar så kanske du använder dig av en teknologiskt framtagen maskin. Alltså, du kan inte ens träna av egen kraft. Du kanske till och med tar bilen till gymmet och går på en maskin istället för att faktiskt åtminstone gå till gymmet.

Men vet du vad? Du behöver egentligen inte ens det. För vad är det du behöver i gymmet? Jo vikter. Vart finns det vikter? Jo, överallt. Vart är överallt? Jo, hemma, ute och med din egen kropp. Så du åker till jobbet med buss eller tunnelbana, sitter på jobbet framför en dator sedan åker du till gymmet för att sitta i en maskin. Sedan sitter du framför datorn eller mobilen/surfplattan sedan går du och lägger dig. Sedan går du upp och gör samma sak igen.

Så när har du använt dig av de sinnena du föddes med, på det sätt de föddes till att användas? När har din kropp fått göra det den är bäst på Hoppa, springa, dra, pressa? När var det sist du blev så hungrig att du blev klartänkt? Eller hann ditt blodsocker först bli så högt för att sedan bli så lågt att du knappt kunde se klart och behövde springa till närmaste affär/pressbyrå/automat/kyl för att fylla på med mera?

Sedan undrar vi varför vi behöver gå till doktorn och till sjukgymnasten i allt större utsträckning. Och varför det kostar staten (Oss) så mycket pengar.

Jag undrar, VART har våra förmågor tagit vägen? De som vi föddes med och de som vi tar för givet? Vi måste använda dessa helst innan de försvinner och/eller försvagas. Likt allt annat så behöver vi ÖVA för att kunna upprätthålla eller stärka något som redan är befintligt eller för att öva upp nya förmågor.