Kopplingar i vardagen

08.05.2017

Jag tänker att träning är en rutin som vilken rutin som helst. Därför kommer jag också att behandla den på det viset i kommande text.

Tänk dig följande scenario:

Du vaknar upp på morgonen av att alarmet ringer. Dricker ditt kaffe och äter din frukost. Klär på dig och går till jobbet. Vad kopplar du den rutinen till? Jo kanske en vanlig arbetsdrag, förslagsvis en veckodag.

Tänk dig nu istället detta scenario:
Du vaknar upp en tidig eftermiddag av att solen lyser dig i ansikte. Du bestämmer dig för att ta ut koppen i solen där du sitter tills det blir lunchdags, för att sedan göra dig i ordning och åka in till stan för att ta en lunch med en vän.

Vilken veckodag eller tillfälle tror du att denna beskrivning kan tänkas röra sig om? Troligen skulle du kanske ASSOCIERA denna beskrivning med en typisk veckodag.  Men det skulle ju egentligen kunna vara precis tvärtom, inte sant? Det enda som har förändrats är de rutiner och ritualer som vi så tydligt tycks koppla till olika koncept såsom "vardag" Och "helg" i det här exemplen.

Vilken poäng försöker jag göra här?
Jo, om träning är som vilken del av livet som helst vad det gäller rutiner så borde det rimligen också vara så att kopplingarna spelar en lika stor roll som i exemplet ovan.  Med det sagt så borde vi därmed också kunna förändra dessa rutiner med hjälp utav ritualerna.


För, om vi bara skulle byta ut dagarna för ovanstående ritualer så har vi ju helt plötsligt också ändrat rutinerna, inte sant? En vardag är bara en vardag ifall den ter sig som en vardag, en träningsdag är bara en träningsdag ifall den ter sig som en träningsdag.

Så hur skulle en träningsdag kunna te sig? Vilka ritualer skulle kunna kopplas till denna?
Dessa kan egentligen te sig på vilket sätt som helst, men det är kopplingen som är den viktiga för huruvida ditt medvetande ska kunna associera dem med träning (eller kost, eller sömn eller vad det nu må röra sig om)
Tillåt mig att ta ett exempel från min egna vardag och hur jag har mer eller mindre medvetet byggt upp mina associationer:
När jag vaknar så vill jag ha kaffe, varför? För att jag alltid dricker kaffe när jag vaknar. Det är alltså den första associationen jag gör och den sker egentligen omedelbart och automatiskt så snart jag vaknar.
På samma sätt så associerar kanske du att packa väskan och byta om från jobbkläder till träningskläder, med att gå till gymmet.
Detta för att du, alla gånger du har packat väskan och tagit på dig träningskläderna, faktiskt har tränat.

Därmed har en koppling skapats. Det skulle nu kännas underligt ifall du skulle ta på dig träningskläderna, packa väskan och sedan gå och lägga dig..
Detta fenomen kallas för ackommodation/assimilation vilket är ett psykologiskt fenomen.


Assimilation är alltså när de sinnesintryck vi tar emot sorteras efter våra befintliga strukturer. (ta på sig träningskläder, packa väskan och gå och träna) Det blir alltså en ny del av det befintliga mönstret eller schemat som Piaget, upphovsmannen till dessa begrepp, kallade det.
Att skapa en ny ordning kallas ackommodation (ta på dig träningskläderna och gå och lägga dig) alltså när de befintliga strukturerna inte längre är lämpliga. Om du vill komma tillrätta med ett beteende eller en "dålig vana" i form av en rutin så kan alltså detta vara ett sätt att hantera denna på. Genom att skapa ny ordning.

Det finns troligen "felkopplingar" som du vill komma till reda med eller åtminstone skulle gynnas utav att komma till reda med, vilket är möjligt med detta sätt att tänka.


Säg att du har för vana att varje gång du går förbi pressbyrån på morgonen att ta en kaffe och bulle. Vad sägs om att du då kanske testar att ta en annan väg till jobbet? Eller kanske det inte ens behöver vara så radikalt, om du brukar lyssna på musik på vägen till jobbet så kanske du kan testa att inte göra det för att på så vis förhoppningsvis kunna utröna vad du kopplar ihop med vilket beteende. Ibland kanske det handlar om en till synes liten detalj, som kan göra mycket skillnad.


Så se det gärna som ett experiment, att ta reda på en sak varje dag som du kopplar till ett beteende. Att lära dig själv att bli uppmärksam på dina automatiska mönster för att på så vis göra dem medvetna, För hur kan man förändra något man inte är medveten om? På sikt kan dessa små medvetna handlingar tänkas och sammantaget förändra våra liv och vår livskvalitet, för det är väl vad vi alla vill ha? Livskvalitet.

© 2016 Corinne Silfverlåås, Lic. Personlig tränare & Beteendevetare. 
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång