Hur bygger jag muskler?

16.05.2017

Först: Hitta ditt varför. Varför vill du ha mer muskler?

För att se bra ut?

Okej, varför vill du se bra ut?

För vad? För vem? hur får det dig att känna? Det kanske snarare är en känsla du är ute efter? I sådana fall så bör du kanske omdeifniera ditt mål, från att se bra ut till att känna dig bra. Att känna dig stark. Är inte det mer värt än att se stark ut? Nog för att dessa påverkar varande i en synergistisk effekt men jag tror att du förstår vad jag försöker förmedla. Att målet bör komma från en källa som är starkt meningsfull för dig. Ju mer meningsfullt, desto lättare och mer självklart känns resan mot en muskulösare kropp.  Ifall du älskar varenda repetition, för att du vet vad det är som sker, hur välgörande det är för dig och hur bra det kommer kännas efteråt. Hur du till och med SER hur musklerna sväller i spegeln medan du tränar. Du känner den pirrande sköna sensationen av blod som strömmar till muskleln du tränar, hur din hjärna kopplar ihop tanke med handling, med rörelse. Vilken känsla av kontroll det ger. Vilken härlig känsla, att ha makten över sig själv, över sin egen kropp! Jag är övertygad om att det blir lättare för dig att ta dig igenom träningspasset ifall du är medveten om dessa förnimmelser, i stunden.

Okej, men vad är det som gör att jag bygger muskler?

Du bygger faktiskt inte muskler i gymmet. Det gör du först när du kommer hem, mediterar, sover och äter. Det du vill, om du vill ha muskler är att främja (sarcoplastisk) hypertrofi, vilket innebär att muskelcellerna i skelettmuskulaturen blir större. Så, fokus på återhämtning ifall du vill bygga muskler. Ju mer du tränar, desto mer återhämtning (och mat) behöver du.

Hur stimulerar jag muskeltillväxten?

Jo, du måste stimulera muskeltilläxten tillräckligt (inte för mycket och inte för lite) för att kroppen ska svara med en superkompensation. Med det sagt så tar det tid för att inte bara muskler men också andra ligament såsom skelett, senor och även nerver, att anpassa sig. Därför bör du, med denna insikt, skynda långsamt för att undvika skador vilket annars blir ett resultat av bristande anpassning.

För att stimulera muskeltillväxten tillräckligt så bör du jobba inom ett repsintervall runt 8-10 reps. Om du tex kan göra 20 armhävningar utan problem så skulle du med andra ord behöva försvåra den övningen något, genom att tex addera vikt eller köra explosiva pushups med hopp/klapp. Köra dem på en fot istället för två eller på en upphöjning för att göra övningen tyngre. Där kan vikter komma in i bilden, när/om kroppsvikten blir för lätt.

Vilka övningar är bra för muskeltillväxt?

Om du har tillgång till gym så rekommenderar jag så kallade "basövningar" i form av: knäböj, marklyft och bänkpress samt någon "dragövning", exempelvis någon form av rodd. Där aktiverar du nämligen många muskelgrupper samtidigt vilket bidrar till ett fördelaktigt hormonpåslag. Du kan därmed också lassa på mer vikt, ju fler muskelgrupper som är rekryterade. Du blir därmed starkare, på kortare tid än ifall du tex skulle isolera muskelgrupper. Att pressa, dra och böja, ingår dessutom i våra naturliga rörelsemönster vilket gör att dessa övningar blir tillämpliga i vardagen och därmed mer meningsfulla.