Hälsa - en investering

09.10.2016

Vad skulle kunna vara viktiga än hälsa? Pengar? Prylar? Nej, skulle nog de allra flesta svara. Såklart att pengar och prylar inte är viktigare än hälsa. Men varför agerar vi då som om det vore så? Jag tror och tycker att vi behöver medvetliggöra och prata om detta oftare. Prata mer om existentiella frågor och kanske vissa gånger dessa "tunga frågor" som ju blir tunga när vi inte pratar om dem (som vi så gärna gör om diverse kändisar och nyheter eller vad det nu kan tänkas vara.)

Men det är inte lika uttömmande som att exempelvis tala vad om vad hälsa är? hur och varför samhället ser ut som det gör? Vad vi skulle göra med våra liv ifall det inte fanns några hinder? Vad är "Meningen med livet"? Vad det innebär att universum är oändligt? etc. Vi har inte tid med sådana här frågor på fikarasten. Inte heller när vi kommer hem, då är vi dessutom är för trötta för den typen av resonemang. Så när ska vi då tala om dessa saker, eller ens finna tid och lust att tänka på dem? När vi är ensamma? Hur ofta är vi ensamma? På den där "PW:n" där vi fotar och lägger ut på sociala medier hur duktiga vi är, mäter antal meter och kcal som vi har gått och så vips var vi hemma igen. Dags att byta om och så vidare till nästa aktivitet. När stannar vi upp och bara låter nuet vara precis som det är, utan att ständigt tänka på nästa steg? När känner du, förutom när du är sjuk, att du kan göra EXAKT vad du känner för, precis när du känner för det? Ändå är det kanske enda du faktiskt vill? Att göra precis det du vill, när en du helst vill det.

Med allt detta sagt så kan vi inte tala om något av detta utan att nämna motsatsernas betydelse. Den som har upplevt/upplever ohälsa vet hur värdefullt hälsa är. Dessvärre verkar det som att motsatsen måste uppstå för att vi ska kunna ha något att jämföra med, något att urskilja det ena från det andra, för att i sin tur kunna uppskatta det vi har, dvs. hälsan i det här fallet.

Med andra ord så vill jag förmedla en tankeställare. Tänk efter om dina prioriteringar är det dem borde vara. Om du inte har tänkt på detta förut, så gör det nu. Bara en liten tanke kan föda handlingar och nya möjligheter, nya rutiner och en helt ny känsla. En känsla av välbefinnande. Det är en känsla som borde infinna sig oftare än sällan. Tänk om det kunde bli normalitet? Att känna sig pigg, frisk, energisk, kreativ eller vad det nu är du vill känna. Du kan känna det du vill känna, och allt börjar med en tanke.

En tanke föder en känsla och känslan föder en handling.