Ett fett inlägg

24.03.2017

Fettlära


Visste du att en normal vuxen har 50 biljoner fettceller? Det betyder att det finns fler fettceller i en människokropp än det finns människor på hela jordklotet.

Som tur är så blir inte dessa fettceller fler med åren, bara större, nämligen 10 gånger sin normala storlek.


Fett är nog något missförstått som ett energireserv som vi behöver bli av med till vilket pris som helst. Man skulle kunna säga att fett är som ett organ, så viktigt som det är. 

Många utav våra hormoner är beroende av fett tex leptin som påverkar våran metabolism och därmed vikt men också vår aptit och hjärnstorlek, vårt skelett och vårt  reproduktionssystem. Speciellt för kvinnor. Östrogen är nämligen beroende av fett. Det är viktigt att ha rätt nivåer av fett. Att ha så pass lite fett att kvinnokroppen inte kan producera leptin och därmed förlorar sin menstruationscykel, tex är för lågt för att kallas hälsosamt. Omgivningen signalerar till kroppen att det inte finns tillräckligt för näring att reproducera en ny människa. Man kan också ha för mycket fett och därmed producera för mycket östrogen (gäller både för män och kvinnor) Varpå män då kan få kvinnoliknande bröst och rumpa.


Det spelar också roll vart fettet är inlagrat. Har man en stor andel viceralt fett så är det mindre hälsosamt. Det vicerala fettet som har en tendens att sätta sig kring organen, som tex levern. Denna typ av fett tenderar att öka inflammation (som en stressrespons) och minska insulinkänsligheten. Det är denna typ av fett som är korrelerat med diabetes och hjärt/kärlsjukdomar.

Det subkutana fettet sitter under huden. Denna typ av fett kan man ha, och samtidigt vara både hälsosam och vältränad. En sumobrottare tex, är förvisso överviktig men tränar 6-7 timmar om dagen. Adiponectin är ett hormon som gör att fettet genom en process lagras som subkutant fett istället för viceralt fett (ännu en anledning till att träna) därför utgör i princip allt det fett vi ser på sumobrottare, subkutant fett vilket gör dem metaboliskt friska trots deras höga fettprocent. Detta är alltså ett exempel som illustrerar att inte allt fett är dåligt fett utan att var inlagringen av detta fett sker spelar en stor roll.