Periodisk fasta

14.09.2016

Det här inlägget kommer att handla om periodisk fasta.

Vad är periodisk fasta?

Periodisk fasta är när du under ett visst antal timmar, förtär så få kalorier som möjligt för att sedan ha ett "ätfönster" där du äter (antingen fritt eller under viss restriktion, jag rekommenderar det sistnämnda) sedan återgår du till fastan igen.

Låt mig illustrera ett exempel: Du slutar äta vid 21 på kvällen, sover och äter inte frukost utan äter vid kl 13 igen nästa dag (16 h senasre) Du äter sedan fram till 21 sedan påbörjar du fastan igen osv.

Detta kommer troligtvis att resultera i att du får ett underskott eftersom att du under denna relativt korta tid inte hinner förtära tillräckligt mycket kcal för att upprätthålla nuvarandre kroppsvikt vilket resulterar i viktnedgång. (vilket ju är vitsen med alla typer av dieter) Om du väljer att träna under fastan (tex på förmiddagen) Så kan det vara fördelaktigt ur en viktnedgångssynpunkt.

Periodisk fasta ur ett evulotionärt perspektiv

Att äta på kvällen är logiskt eftersom att blod vid matintag går till magen för matsmältningen och därmed bort från musklerna, vilket resulterar i att man blir trött. (vilket ju passar bra eftersom det är kväll och då bör vi sova) Jaga gör man ju rimlgitvis också bäst på dagen då är ljust. Att jaga på tom mage gör att det blir mer brådskande att få tillgång till mat (vilket kan antas vara en hungerns funktioner, att främja införskaffandet av föda) och man tenderar därmed att bli mer skärpt vilket skulle kunna förklara varför man tenderar att uppleva en pigghet vid exempelvis periodisk fasta.