Akohol och träning/hälsa del 1

26.09.2016

Idag är det måndag. Första dagen efter den berömda helgen. Vad brukar helger kännetecknas med? Mat och dryck. Vilken mat och vilken dryck? Oftast det som bäst/mest triggar belöningssystemet. Vi alla vet att vi inte "borde" Men varför gör vi det då? och vet vi egentligen varför vi borde låta bli? Kanske det skulle bli mer meningsfullt ifall vi medvetliggjorde detta.

Lite om hur alkohol (negativt) påverkar dig och din träning:

  1. Akohol stimulerar belöningscentra, vilket är anledningen till att det är beroendeframkallande*. (vilket gör att det finns en risk att konsumera ohälsosamma mängder vilket på sikt kan leda till nedanstående):
  2. Akolhol påverkar våra neurotransmittorer (GABA)

  3. Akohol = Etanol. (ett gift) som kan göra att vissa delar av hjärnan krymper - inte bra för något eller någon.

  4. Muskelkontraktionsförmågan förändras/försämras.- inte bra för träningen

  5. Sinnena försämras (syn, balans, motorik.) - inte bra för träningen

  6. Alkohol har högt kcal innehåll* men innehåller ingen näring. (slösar kcal som vi hade kunnat lägga på annat, såsom att få i oss viktiga mikronutrienter)

*Etanol utgör den rusframkallande komponenten i drycker som öl, vin och sprit. Framställning sker oftast genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter såsom sockerrör, majs och spannmål. Förtäring även av små doser medför på sikt att det limbiska systemet i hjärnan krymper något fortare hos alkoholbrukare, än vad det vanligtvis gör (som en konsekvens av åldrandet), hos en helt nykter person. Etanol omvandlas i kroppen av enzymet alkoholdehydrogenas till acetaldehyd, som ofta ger brukaren en samling negativa effekter kallade "bakfylla".

*Den specifika energin (energivärdet) för etanol är 29 MJ/kg (7000 kcal/kg)[5][6] vilket kan jämföras med kolhydraternas och proteinernas 17 MJ/kg (4100 kcal/kg) och fettets 38 MJ/kg (9000 kcal/kg).

*Alkohol är en fysiskt beroendeframkallande drog och ett potent nervgift, som i människokroppen bryts ner till giftet acetaldehyd. Drogen och dess metaboliter kan i värsta fall orsaka andningsstillestånd, psykoser, koma, död, kräkningar, hjärnskador och leverskador (skrumplever).

Fördelar?

Eventuellt det sociala.

Källor:

  • Food and Agriculture Organization of the United Nations (2003). "Food energy - methods of analysis and conversion factors". FAO Food and nutrition paper 77: sid. 23, 29, 51, 60. ISSN 0254-4725.
  • Gibney Michael J., red (2009) (på eng). Introduction to human nutrition. Human nutrition textbook series (2nd ed.). Chichester, West Sussex, U.K.: Blackwell. Libris 11380943. ISBN 978-1-4051-6807-6 (pbk. : alk. paper)